Jdi na obsah Jdi na menu

Jak se medvídek Ming naučil číst a psát

 5. Jak se medvídek Ming naučil číst a psát

 
Mingovi básničky byly v rezervaci velmi oblíbené. Každá panda chtěla také být střevem, jako byl on. Když o svém úspěchu medvídek vyprávěl své kamarádce Lin, zjistil, že si už bohužel všechna svá díla nepamatuje.
Jak to, že ty si všechno dokážeš zapamatovat?" zeptal se jí jednoho dne.
To je jednoduché, vždycky si to napíšu, a když to potřebuji vědět, tak si to jednoduše přečtu!"
Číst a psát zatím medvídek panda neuměl. Zlí jazykové totiž tvrdí, že se to nemůže naučit, poněvadž nemá prsty, kterými by držel pero. Lin si ale vzpomněla na kouzelnou polévku a čarodějnici a rozhodla se, že medvídka naučí i těmto dovednostem.
Stará čarodějnice bydlela hluboko v horách v temné jeskyni. Ming se temných míst bál, ale jelikož se opravdu chtěl naučit číst a psát, svůj strach překonal a vyrazil s Lin na cestu za vzděláním.
Čeho si žádáte, človíčkové?" zaskřehotala stará čarodějnice. Neměla totiž brýle, tak si nevšimla, že Ming není ve skutečnosti člověk, ale panda. " Dobrý den, jmenuji se Lin a tohle je můj pandí kamarád Ming. Chtěli bychom ho naučit číst a psát."
Ming s čarodějnicí
"Ááách, číst a psát! Jistě, jistě, to by bylo vskutku dobré pro tohoto tvorečka"odpověděla čarodějnice a nasadila si brýle.
Prosím, pomůžete nám?" Zeptal se Ming s tím nejroztomilejším pandím výrazem.
Ojoj, to já bych ráda, pando, ráda, ale už je to dávno, co jsem někam založila svůj kouzelný slabikář… Jsem to ale hlava děravá, nemůžu si vzpomenout, kde je!"odpověděla smutně čarodějnice. Když ale viděla, jak moc na tom Mingovi a Lin záleží, rozhodla se, že převrátí celou jeskyni naruby a slabikář najde.
Kamarádi se samozřejmě nabídli, že jí s hledáním pomůžou, a tak po dlouhé a vyčerpávající práci konečně slabikář našli.
Lin zatleskala nadšením. " Hurá! Ming bude umět číst a psát!!"
Čarodějnice rozdělala pod kotlíkem oheň, aby mohla uvařit magický lektvar. Ming jí se zájmem pozoroval. Do kouzelného nápoje totiž patří spousta ingrediencí, včetně již Mingovi známe písmenkové polévky.
Sláva, lektvar je již hotový!!" zvolala čarodějnice a podala Mingovi lžíci. " Teď už jen stačí vyslovit kouzelné formule ze slabikáře! Opakuj po mne, prosím!" Čarodějnice otevřela knihu a začala číst:" Čáry máry, bambusová tyč, ať je má neznalost písmenek hned pryč! "
Ming se nemohl dočkat, až konečně bude moci něco přečíst.
Mingu podívej, vidíš tenhle nadpis, co je tam napsané?" Vyzvala medvídka Lin, aby zjistila, zda-li lektvar skutečně funguje.
Medvídek se nadechl a téměř plynně přečetl: " Odvar z žabího stehýnka!"
Všichni tři vypískli nadšením. Ming už skutečně umí číst!
Teď si bude moci zapisovat všechny své myšlenky a básničky, aby je mohl vyprávět všem pandám a lidem na světě. Není lepšího pocitu!
Škoda jen, že to samé neumějí mí sourozenci a maminka, posteskl si medvídek. To by byla paráda!
Čarodějnice byla svým kouzlem tak nadšena, že věnovala Mingovi magickou hůlku, která může splnit některá jeho přání, stačí, když budou prospěšná jeho okolí.
Medvídek s Lin čarodějnici poděkovali a vydali se na cestu za svými rodinami, jistě už o ně mají všichni strach!
 
Toho večera se Mingovi s hůlkou v tlapce usínalo dobře. Nemohl se dočkat, až bude moci pomáhat svým kamarádům a splní jejich tajná přání. To je totiž to jediné, co si přál.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář